Waarom je beter kunt oriënteren met een aankoopmakelaar


aankoopmakelaar

Na een tijdje zoeken heb je hem dan eindelijk gevonden, je droomhuis. Vaak na het vinden van de ideale woning schakelen mensen pas een aankoopmakelaar in. Echter, kan het verstandig zijn om al eerder in de zoektocht deze expert in te schakelen. We geven hieronder enkele redenen.

#1 Een aankoopmakelaar kent de buurt

Een voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij/zij de buurt kent. Zo weten ze waar de beste scholen zitten, welke supermarkten er zijn en hoe de ov verbinding is. Indien je van te voren al over deze informatie beschikt, kun je veel sneller een inschatting maken of de buurt ook echt bij je past. Bovendien kun je veel online vinden, maar de sfeer van een buurt of wat populaire plekken zijn kan een aankoopmakelaar je beter vertellen. Ben je nou van plan om in een grote stad te wonen? Geen probleem. Een aankoopmakelaar kent zelfs de straat, blok voor blok. Zo weet hij waar de onrustige plekken zich bevinden, waar zich een onhandige stoep bevindt die je met een kinderwagen wilt mijden en huizen die uitkijken op een prachtig park.

#2 Een aankoopmakelaar weet hoe de buurt zich gaat ontwikkelen

Bovendien ontwikkelt een buurt zich altijd. Zo kunnen er bouwplannen gerealiseerd worden en kunnen er bestemmingswijzigingen in de buurt worden doorgevoerd. Het kan maar zo zijn dat jouw droomhuis ineens niet meer zo’n droomhuis is als een kersverse, torenhoge rij appartementen je uitzicht verpest. Een aankoopmakelaar weet altijd wat er speelt in de wijk. Wanneer je dus je droomhuis bezichtigd, kan de makelaar je hier ook attent op maken.

#3 Een aankoopmakelaar heeft bouwkundige kennis

Ook bij een prachtig woonhuis zijn er wellicht altijd dingen die je zou willen aanpassen en/of verbouwen. Een aankoopmakelaar denkt vaak creatief mee en heeft een goed bouwkundig inzicht. Wanneer je dan een huis aan het bezichtigen bent, kan hij/zij jou wijzen op eventuele verbouwmogelijkheden die je wellicht zelf wel niet voor ogen had gezien. Daarnaast zorgt de aankoopmakelaar er vaak voor dat er al vroeg in het koopproces een bouwkundige langskomt om de boel nog een keer te checken.

#4 Je wordt serieuzer genomen

Vaak als een makelaar de keuze heeft, zal deze sneller kiezen voor de koper mét aankoopmakelaar dan zonder. Dit betekent namelijk dat deze persoon goed voorbereid is en dat de kans kleiner is dat de koper op het laatste moment toch nog terugtrekt. Bovendien worden kopers zonder aankoopmakelaar ook wel gezien als ‘zwevende kopers’. Deze kopers zullen dus altijd het onderspit delven als de makelaar de luxe heeft om te kiezen.

#5 Meer kans met aankoopmakelaar

Na het vinden van je droomhuis moet je vaak snel handelen. Het bod moet snel uitgebracht worden en vaak zie je dat mensen teveel overbieden. Een aankoopmakelaar beschikt vaak over veel marktinformatie. Hierdoor kan hij beter inschatten wat een huis op dit moment waard is en wat een verantwoord bedrag is om te betalen. Door het waarde-advies van de makelaar kun je in het eerste selectieproces al een betere keuze maken dan wanneer je dit alleen zou doen.