Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?


Het kopen van een woning is geen beslissing waarin je over een nacht ijs gaat. Vele kiezen hier dan ook voor om een aankoopmakelaar in te schakelen. LBB Naber vertelt wat zo een aankoopmakelaar allemaal voor je kunt betekenen!

wat-kan-aankoopmakelaar-betekenen2 (002)

Inschakelen van een aankoopmakelaar

Het is natuurlijk niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het kan echter wel van pas komen. Normaal gesproken koop je niet zo vaak een woning. Er wordt dan ook niet gek opgekeken wanneer je een expert inschakelt. De verkopende makelaar verdedigd namelijk alleen de belangen van de verkopende partij. Dit is vaak een zo hoog mogelijke verkoopprijs, daarom is het makkelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen die jouw belangen verdedigd en wellicht de verkoopprijs kan proberen naar beneden te drukken.

Waarom een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar verdedigt dus jouw belangen. Hij doet dit onder andere door afspraken voor je maken voor de bezichtigingen en je tevens te vergezellen. Hij kan je dan ter plekke advies geven omtrent de woning. Een aankoopmakelaar is namelijk niet emotioneel betrokken bij de aankoop en kan dus beter op de details letten. Wanneer je eenmaal besloten hebt een huis te willen kopen is het ook mogelijk om de aankoopmakelaar als onderhandelaar te laten functioneren.

wat-kan-aankoopmakelaar-betekenen2 (002)

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

Afhankelijk van de aankoopmakelaar waar je met werkt wordt een prijs vastgesteld. Hierbij zijn vaak drie mogelijkheden. Er wordt gewoon een vast tarief voor de diensten van de aankoopmakelaar in rekening gebracht. Er is ook een mogelijkheid om een percentage van het verschil tussen de verkoopprijs en de koopprijs te betalen. En als derde optie is het nog mogelijk om een combinatie van optie 1 en 2 te maken.

Nieuwbouw

Het is tevens mogelijk om een aankoopmakelaar te laten onderhandelen bij de koop van nieuwbouw. Het dan wel belangrijk om na te gaan of deze aankoopmakelaar gespecialiseerd is in het aankopen van nieuwbouwwoningen.