Het kopen van een tweede huis als vakantiewoning


Veel mensen dromen van een tweede huis. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft een vakantiewoning. Hoe fijn is het om een vakantiehuis te hebben in Zeeland, zodat je in de zomer lekker aan het strand kunt wonen. Of om juist rust te hebben op het platteland. Je kunt in de weekenden en de vakanties naar je huis toe. Het klinkt mooi, maar vergeet het financiële plaatje niet. Veel banken staan niet te springen om een tweede hypotheek te verstrekken.

straat met huizen

Eigen vermogen

Om een tweede huis te kopen als vakantiehuis zul je een flinke spaarrekening moeten hebben. Wanneer je namelijk een hypotheek wil nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er maar weinig banken die de aankoop volledig willen financieren. Het krijgen van een tweede hypotheek is mogelijk, maar je vakantiehuis moet dan aan speciale eisen voldoen plus je zal zelf ook eigen geld moeten inbrengen. Houdt er ook rekening mee dat als een bank een deel van de woning financiert, ze het je soms kunnen verbieden om het huis te verhuren. Er zitten dus zeker wat haken en ogen aan het kopen van een tweede woning.

Belastingen

Vergeet ook niet de extra kosten die een tweede woning met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de belastingen. De belastingdienst ziet je tweede huis als vermogen. Je betaalt dus vermogensrendementsheffing over de waarde van je vakantiehuis. Ook moet er vaak een forensenbelasting worden betaald. Dit is belasting voor mensen die redelijk vaak in de gemeente verblijven. Het is afhankelijk van de gemeente waarin je woning staat of jij dit ook moet betalen. Ook moeten er natuurlijk gemeentelijke belastingen over je vakantiehuis worden betaald. Wat zeker niet mag worden vergeten, is dat hypotheekrente voor een tweede woning niet aftrekbaar is. Mocht je vakantiehuis je permanente woning worden, dan gelden er per gemeente andere regels. Kijk dit altijd goed na.

Wil je advies over het kopen van een tweede woning? Dan is het verstandig om een hypotheekadviseur of een goede makelaar, zoals Ludo van der Eijken Makelaardij, in te schakelen. Zij kunnen je precies vertellen wat verstandig is in jouw situatie. Een tweede woning als vakantiehuis is erg leuk, maar het moet financieel wel haalbaar en verstandig zijn.